Pozor na sůl! Vysoké množství je ukryto i v těchto potravinách. A sůl zadržuje vodu!

Většina z nás denně zkonzumuje více soli, než je doporučené množství – aniž bychom si to uvědomovali. Vynechání solničky při vaření je dobrý začátek, ale rozhodně nestačí. Sodík se totiž ukrývá i tam, kde bychom to možná vůbec nečekali – a může tak zcela nenápadně přispívat k zavodnění organismu, otokům a dalším zdravotním problémům.

Podívejte se, v jakých potravinách na vás číhá skrytý sodík nejčastěji:


1. Mražená hotová jídla

Rychlé řešení pro večeři? Ano. Zdravé a lehké? Spíše ne. Mražená jídla obsahují vysoké množství soli – kvůli chuti i prodloužené trvanlivosti. Doporučujeme volit čerstvě připravená jídla nebo kvalitní bistro s poctivou domácí kuchyní.


2. Zeleninové šťávy

Zeleninové šťávy působí zdravě, ale často bývají ochucovány solí pro zvýraznění chuti. Čtěte etikety a raději si připravte domácí šťávu z čerstvé zeleniny.


3. Konzervovaná zelenina a polévky

Konzervované produkty často obsahují sůl v nálevu – i několik gramů na jednu porci. Pokud se bez konzerv neobejdete, zeleninu alespoň opláchněte vodou. Polévky v prášku nebo z konzerv se snažte nahradit domácími.


4. Marinády a dochucovadla

Sojová omáčka, BBQ omáčky, teriyaki a další tekutá ochucovadla mohou obsahovat více než polovinu doporučené denní dávky soli v jedné porci. Nahraďte je bylinkami, česnekem, citronovou šťávou nebo balzamikovým octem.


5. Snídaňové cereálie

Mnoho cereálií, hlavně těch slazených nebo „fitness“ variant, obsahuje kromě cukru také sůl. Skvělou alternativou jsou obyčejné ovesné vločky nebo kaše připravené z čerstvých surovin.


6. Hotové omáčky na těstoviny

Rajčatové, sýrové i smetanové omáčky bývají plné skrytého sodíku. Domácí omáčka z rajčat, bazalky a olivového oleje bude nejen zdravější, ale i chutnější.


7. Solené a pražené ořechy

Zdravá svačinka? Ano – ale jen pokud nejsou ořechy solené a pražené. Sáhněte po přírodních, nesolených variantách, které dodají tělu zdravé tuky bez přebytečného sodíku.


8. Předpřipravená jídla s přílohou

I běžná jídla jako brambory, těstoviny nebo rýže se v předpřipravené formě mění na sody nabitou kalorickou bombu. Vařte raději doma a máte kontrolu nad množstvím soli i kvalitou použitých surovin.


Závěr

Sůl je nezbytná pro život – ale její nadbytek zatěžuje ledviny, podporuje zadržování vody, zvyšuje krevní tlak a může vést k otokům. Omezit příjem soli neznamená jen nedosolovat – ale hlavně pečlivě číst složení potravin, vyhýbat se průmyslově zpracovaným výrobkům a nahradit sůl přirozenými dochucovadly.

Vaše tělo vám za změnu jídelníčku poděkuje nejen na váze, ale i celkovou lehkostí, vitalitou a lepším zdravím. Začněte malými kroky – i ty totiž dělají velký rozdíl.