Jedinečnost mateřského mléka

Jedinečnost mateřského mléka

Část 2... Pokračování článku: Kojení a tvorba mateřského mléka

Představíme Vám jedinečnost mateřského mléka, jeho významné složení a proč je pro novorozence vlastně tak ideální...

Je všeobecně známo, že mateřského mléko je naprosto jedinečné a nenahraditelné svým složením, stravitelností a i obsahem ochranných a růstových faktorů. Poskytuje dítěti ochranu před infekcemi a stimuluje jeho přirozený vývin a zrání struktur orgánů, zejména mozku.

Zdravý a donošený novorozenec nepotřebuje nic jiného kromě mateřského mléka. Mateřské mléko nejen nejlepší výživu ale je i nenahraditelným zdrojem mnoha látek, které dítě potřebu pro správnou adaptaci na samostatný život.

Mateřské mléko je kdykoliv přístupné, má vždy ideální teplotu a je nejlevnější.

Další jedinečnost mateřského mléka spočívá v tom, že jeho složení se samo přizpůsobuje stáří a měnícím se nárokům novorozence.

Jako první se vytváří KOLOSTRUM neboli mlezivo

Kolostrum je bohaté na proteiny, vitamíny, minerály, bílkoviny a spoustu dalšího. Po porodu zajišťují u novorozeňat přirozeně pasivní imunitu, tedy příjem hotových protilátek od matky, které novorozené dítě chrání v prvních týdnech života před infekcemi ze zevního prostředí, když ještě nejsou schopna imunitní reakce a produkce vlastních protilátek. Je to tzv. první nezralé mléko, které se postupně mění v mléko zralé.

Mateřské mléko se mění následovně: První mléko se tvoří prvních 4-5 dnů, potom je tzv. přechodné mléko které se tvoří od 5. do 14. dne a zralé mléko se tvoří po 14.dni.

 

Složení mateřského mléka:

  • Bílkoviny- Mateřské mléko má relativně nízký obsah bílkovin ve srovnání s kravským. Jeho množství je však dostačující množství pro růst kojených dětí a je nezávislý na příjmu bílkovin obsažených ve stravě matky. Bílkoviny by měly tvořit 8-12% celkového energetického příjmu  

  • Syrovátkové proteiny- Dominantními syrovátkovými bílkovinami mateřského mléka jsou alfa–laktalbumin a laktoferin, ale neobsahuje beta-laktoglobulin. Naopak, hlavní složkou kravského mléka je kasein, přičemž jeho hlavní součást je beta–laktoglobulin, který je silným alergenem vyvolávajícím často alergii na kravské mléko. V mateřském mléce se však může nacházet v mikrogramových množstvích tehdy, když matka konzumuje větší množství kravského mléka nebo mléčných výrobků.

  • Aminokyseliny- Mateřské mléko obsahuje i vysoké koncentrace volných aminokyselin, zejména vysokou koncentraci taurinu, který je potřebný na konjugaci žlučových kyselin (vznik žlučových kyselin v játrech, které jsou potřebné pro správné trávení a vstřebávání tuků), dále se podílí na dozrávání centrálního nervového systému). Taurinu je v mateřském mléce 30x více než v kravském, kde se nachází v minimálním množství. Taurin je esenciální aminokyselina pro dítě– dítě si ji neumí vytvořit, pro nezralost enzymů na to potřebných, proto je třeba ji dodat potravou.

  • Cukry- Laktóza dodává dítěti téměř polovinu potřebné energie, podporuje růst a rozmnožování bakterií Lactobacillus bifidus. Laktóza má pozitivní vliv na absorpci vápníku, podporuje střevní mikroflóru produkující B vitamíny.

  • Tuky- Přibližně polovina energetické hodnoty mateřského mléka je obsazeno v tucích (průměr 3,9 g / 100 ml). Množství tuku je nejvariabilnější složkou mateřského mléka. Závisí jednak na genetických vlivů, výživy matky, denní doby. Obsah tuku a jeho složení se mění i s délkou laktace. Obsah tuku je nejnižší v kolostru. Obsah tuku závisí také na intervalu mezi kojením, čímž větší interval, tím je obsah tuku vyšší.

  • Vitamíny- Obsah vitaminů závisí na výživy kojící matky a kromě vitamínu D většinou pokryje potřeby zralého novorozence a kojence. Množství vitaminu A je v naší populaci dostatečné, v kolostru je jeho množství 2-krát vyšší než ve zralém mateřském přípravku. Koncentrace vitaminu K je také vyšší v kolostru a po 14 dnech k jeho produkci přispívá střevní flóra novorozence. Děti, které byly k prsu přiložené pozdě, a neměly dostatek kolostra mohou mít deficit vitamínu K. Obsah vitaminu D je v mateřském mléce nízký, proto je třeba jeho dodávání u kojených i nekojených dětí. Koncentrace vitamínů rozpustných ve vodě (vitaminy skupiny B a vitamin C) kolísá podle příjmu matky, ale jejich obsah v mateřském přípravku je dostatečný.

  • Minerály- Koncentrace minerálních látek jsou nižší, ale splňují optimálně potřeby kojence. Zvláště důležitý je vysoký obsah a příznivý poměr vápníku a fosforu, díky čemuž se vápník se podstatně lépe vstřebává z mateřského mléka. Ve výživě mají vápník a fosfor nezastupitelné postavení pro stavbu kostí a zubů. Koncentrace sodíku, vápníku, železa, hořčíku, fosforu, mědi a fluoru je v mateřském mléce dostatečná. Rovněž selen, kobalt, chrom, mangan a hliník jsou zastoupeny v dostatečném množství.

Předpokládáme, že jsme Vám dostatečně vysvětlily jedinečnost mateřského mléka. Jeho složení je opravdu ideální pro správný vývin novorozence. Musíme ale uklidnit maminky, kterým se mléka bohužel netvoří. Výrobci umělé výživy se snaží jejich složení velice přiblížit složení mateřského mléka.

 

Chcete být informováni o dalších článcích? 
Zůstaňme kamarádi na Facebooku a budou se Vám zobrazovat nové články! https://www.facebook.com/zdravileky
Nebo stačí dát like! https://www.facebook.com​

Odeslat článek známému   Vytisknout