Potraviny při bezlepkové dietě

Potraviny při bezlepkové dietě

Ujasníme Vám, jaké potraviny jsou vhodné a jaké naopak nevhodné, při dodržování bezlepkové diety.

ZAKÁZANÉ POTRAVINY

Při bezlepkové dietě je logicky zakázáno konzumovat obiloviny, které obsahují lepek tj.pšenice (včetně špaldy!), kamut-khorasan, žito, žitovec (triticale), ječmen, řadu odrůd ovsa a veškeré potraviny, které jsou vyrobeny ze zmíněných obilovin.

Jedná se o:

  • výrobky z mouky-chléb, pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky
  • vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice
  • rostlinné maso seitan (vysoký obsah lepku)

Je nutné si dávat pozor i na potraviny, ve kterých byla mouka použita jako přídavek.

Pozor na různé detaily, např. francouzské brambory bývají bezlepkové, zapékací mísa však nesmí být vysypaná strouhankou a použitá uzenina musí být bez lepku.

VHODNÉ POTRAVINY

Při bezlepkové dietě je vhodné se zaměřit na potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové. Lepek neobsahují např. brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, sója, pohanka, proso (jáhly), quinoa, amarant, teff, čirok. Bezlepkové je také samozřejmě ovoce, zelenina, houby, bylinky, maso, vejce, cukr, med, káva, čaj, kakao, dále mléko a mléčné výrobky jako čistý sýr, tvaroh nebo smetana.

Pro bezlepkovou dietu se kromě přirozeně bezlepkových potravin používají i speciální potraviny. Existuje pečivo, těstoviny nebo sušenky a zvláštní moučné směsi, které lze používat jako náhradu mouky obsahující lepek.

DEPROTEINOVANÝ PŠENIČNÝ ŠKROB

Ve výrobcích speciálně určených pro lidi s nesnášenlivostí lepku se můžete setkat s pšeničným škrobem. Tato informace může působit matoucím dojmem, protože škrob z pšenice není vhodný při bezlepkové dietě. V tomto případě se ale jedná o tzv. deproteinovaný pšeničný škrob, ve které byl obsah lepku snížen. Obsah lepku v něm musí splňovat normy pro bezlepkovou dietu. Zároveň platí, že deproteinovaný pšeniční škrob není považován za alergen.

NEJISTOTA V PŘÍPADĚ OVSA

Většina osob, ne však všechny, trpících nesnášenlivostí lepku, může do své stravy zařadit oves, aniž by pocítily nepříznivé účinky na své zdraví. Někteří celiaci na něj ale mohou být citliví. Přibližně 10% celiaků může na konzumaci ovsa imunologicky reagovat. Velký problém představuje kontaminace ovsa pšenicí, žitem nebo ječmenem, ke které může dojít během sklizně, přepravy, skladování a zpracování.

 

Pro správný průchod stravy zažívacím traktem bez parazitů využijte Wurm-Ex, Parasic

 

Výrobky z čistého ovsa můžeme najít i v českých obchodech (např. müsli, sušenky nebo některé ovesné nápoje k náhradě mléka). Ani tento tzv. „čistý“ oves není doporučován při čerstvě diagnostikované celiakii. Pokud se jedinci stabilizovaní bezlepkovou dietou rozhodnou konzumovat takový oves, měli by o svém rozhodnutí informovat svého lékaře, který zajistí pravidelnou kontrolu celiakálních autoprotilátek a posoudí, zda jedinec takovýto oves může, či nemůže konzumovat.

 

Chcete být informováni o dalších článcích?
Zůstaňme kamarádi na Facebooku a budou se Vám zobrazovat nové články! https://www.facebook.com/zdravileky.
Nebo stačí dát like! https://www.facebook.com.

Odeslat článek známému   Vytisknout