Pozor na sůl! Vysoké množství jsou ukryty i v těchto potravinách. A sůl zadržuje vodu!

Pozor na sůl! Vysoké množství jsou ukryty i v těchto potravinách. A sůl zadržuje vodu!
Většina z nás denně zkonzumuje více soli, než je doporučená denní dávka. Pokud její příjem chcete omezit, vyhýbat se solničce není řešení. Sodík na nás totiž číhá i na nečekaných místech.

Velké množství soli jsou ukryty v různých, zdánlivě zdravých potravinách. Prozradíme vám, kde na vás takové nepříjemné překvapení čeká.

Mražené večeře

Jak jednoduché je zakoupit si kompletní jídlo a dát ho už jen zahřát! Samozřejmě, jenže spolu s ním přijímáte i zbytečně velké množství soli. Doporučujeme vám sáhnout po zdravější alternativě - buď v restauraci nebo si zkuste připravit rychlé (ale zdravé) jídlo doma.

Zeleninové šťávy

Zeleninové šťávy by měly být zdravé a osvěžující. Bohužel, v mnoha případech tomu tak není a může za to zbytečně přidaná sůl, která zesiluje chuť. Doporučujeme vám pořádně sledovat výrobní etikety nebo si doma připravit vlastní džusy z čerstvé zeleniny.

Konzervovaná zelenina a polévky

Nálevy, ve kterých se uchovává a konzervuje zelenina, jsou plné sodíku. To platí i pro polévky v konzervách. Dostanete tak sice výraznou chuť, ale zbytečně velkou dávku soli. V případě zeleniny ji můžete po otevření alespoň propláchnout vodou. Lepší možností ale je nahradit ji mraženou nebo čerstvou verzí. Při polévkách je vhodné se sáčkovým, instantním ai konzervovaným polévkám zcela vyhnout.

Marinády a tekuté ochucovadla

Sojová omáčka, teriyaki omáčky, případně různé dochucovadla, které dostanete spolu s instantními polévkami, obsahují pořádnou dávku soli. Ani jejich příbuzné druhy s označením "nižší obsah soli" nejsou zdravé. Pokud můžete, vyhněte se jejich konzumaci úplně. Jídlo zkuste zvýraznit spíše kořením.

Cereálie

Snídat cereálie se může zdát jako rychlá, snadná a zdravá volba. No pokud si pozorně podíváte jejich složení zjistíte, že obsahují buď příliš cukru nebo příliš mnoho soli. Lepší je nahradit jejich obyčejnými vločkami, které jsou nejen levnější, ale také zdravější a dají se připravit na mnoho chutných způsobů.

Omáčky na těstoviny

Rajčatové nebo sýrové omáčky, které už jen stačí ohřát, jsou plné sodíku. Platí to však io omáčkách v prášku, do kterých se přidává voda nebo smetana. Zkuste si raději připravit doma vlastní, zdravější verzi a dejte ji případně zmrazit.


Ořechy

Pozor na pražené a solené druhy ořechů. Mají sice výraznější chuť, ale i mnohem vyšší obsah soli. Tak se ze zdravé pochoutky může stát zbytečný zdroj sodíku.

Předpřipravené jídla

Rýže, brambory nebo těstoviny mají v surové podobě poměrně nízký obsah soli. Pokud si je ale koupíte už připravené, většinou i s přílohou a ochucovadlo, můžete se tímto jediným jídlem dostat až na polovinu denního doporučeného množství soli.

Nespoléhejte se na tato jídla pravidelně a pokud je již zkonzumujete, dávejte si po zbytek dne pozor na to, kolik soli přijmete v jiných potravinách.

Odeslat článek známému   Vytisknout