Alkohol a celiakie

Alkohol a celiakie
Většina celiaků nemá úplně jasno v tom, jaký alkohol ze svou nemocí mohou a jaký ne. Přiznejme si, že alkohol jako takový, je nevhodný pro všechny, ať už celiakií trpíme či ne, ale jsou situace, které si popíjení alkoholu žádají nebo si někdo jen rád odpočine u sklenky dobrého alkoholu.

Myslím, že tento "manuál" by mohl být užitečný nejen celiakům diagnostikovaným v dospělosti, ale i dětem (respektive jejich rodičům), které dříve či později vyrostou a poprvé (či podruhé či pošesté) se opijí. Buďme realisté, pubertální dítě těžko přesvědčíte, aby NIC nepilo. Lepší bude, když se vaše dítě opije z bezlepkového alkoholu než z lepkového.

Neexistují dva stejní celiaci a u alkoholických nápojů to platí obzvlášť. I když zde některý nápoj označíme jako bezlepkový tak je možné, že se po něm i tak nebudete cítit dobře. Může to být způsobeno přecitlivělostí na jinou složku, například na siřičitany ve víně. Někteří celiaci nesnášejí alkohol v jakékoliv formě.

POZOR! To, že necítíte žádné problémy (např. po pivu), neznamená, že nedochází k poškození tenkého střeva.

Když už alkohol, tak doporučujeme jen alkohol vysoce kvalitní značky, u nichž je výrobní postup dlouhodobě standardní.

PIVO- Všechny druhy lepek obsahují, včetně rýžových, banánových a jiných. Obsahuje jej i tzv. bezlepkové pivo- zde je totiž obsah jen snížen pod nic neznamenající hranici 10mg/100g. Podle některých testů v Japonsku je obsah lepku v některých normálních pivech také velmi nízký, problémem je ovšem metodika měření. Škodlivý ječný peptid hordein se sice díky speciální výrobní technologií rozpadne (a naměřené hodnoty jsou nulové či nízké), není však jisté, zda jeho částečky také nevadí. Závěr: PIVO NE!

VÍNO- Dalo by se nazvat záchranou pro většinu celiaků. Bílé i červené víno je přirozeně bezlepkové. Někteří celiaci i ne-celiaci mohou však víno nesnášet kvůli obsahu siřičitanů, které víno konzervují. Obecně je jich více ve víně červeném než v bílém. Jako u všech potravin platí, že spoléhat se dá jen na kvalitní výrobky. Podezřelým krabicovým vínem si nezkazíte jen chuť, ale možná i zdraví. Závěr: BÍLÉ A ČERVENÉ VÍNO ANO!

Lepek neobsahuje ani ŠAMPAŇSKÉ (Champagne) ani ŠUMIVÁ a PERLIVÁ VÍNA ale stejně jako dětské ,,šampaňské´´ obsahuje již zmíněné siřičitany, což některým celiakům může vadit (přítomnost lepku je vždy lepší ověřit na etiketě). Bezpečné by mělo být i originální Porto a Sherry. Platí to i pro většinu fortifikovaných vín jako je Madeira a Málaga. U desertních vín zmíníme Martini, které je v pořádku.

U destilátů z vína záleží na tom, zda jsou dobarvovány uměle, v tomto případě by totiž mohli lepek obsahovat. Ale barvu mohou získávat stárnutím v sudech. Lepek neobsahuje Cognac (tj. vinný destilát ze stejnojmenné francouzské oblasti)- v Česku je nejčastěji zastoupen značkami Hennessy a Curvoiser. Problémem je koňak destilovaný mimo oblast Cognac, který se musí nazývat Brandy. Zde záleží na výrobním postupu.

Grappa- je velmi silné destilované víno, obvykle nedobarvované (přirozeně nazlátlé)- neobsahuje žádný lepek.

Další tvrdé alkoholické nápoje

Calvados- v originálním francouzském by lepek také neměl být obsažen

Rum- v Česku je tímto názvem označována podezřelá výčepní lihovina. Ve světě je tímto názvem označován destilát z cukrové třtiny a ten je bezlepkový. Některé tmavé a kořeněné druhy však mohou lepek obsahovat. Bacardi Rum lepek neobsahuje.

Saké- při přípravě rýže pro destilaci jsou používány enzymy Koji, při jejichž produkci může být použit ječmen. Nicméně díky výrobnímu procesu, dvoustupňovému oddělení od zdroje lepku a destilaci, by Saké mělo být pro celiaky bezpečné.

Tequilla- pokud neobsahuje příměsi (které by měly být deklarovány na obalu), je vyrobena z agáve a tedy neobsahuje lepek.

Vodka- tady to není úplně jasné, může ale nemusí lepek obsahovat (podle toho z čeho je destilována a kolikastupňově).

Whisky, Whiskey, Bourbon- všechny druhy skotské whisky jsou sice připravovány z lepkových zrn, ale dvojitá destilace by měla zcela vyloučit přenos lepku do finálního destilátu. Ten nesmí být ničím dobarvován či dochucován. Barvu získává zráním v použitých sudech od Sherry. Skotská whisky by tedy neměla obsahovat lepekKanadské, Irské Whiskey a Americké Bourbony mohou ale nemusí lepek obsahovat (záleží na značce).

Armagnac- francouzský destilát z jablek, lepek neobsahuje

Tento článek uzavřeme tím, že nejbezpečnější je ověřit si přítomnost lepku na etiketě daného nápoje. Výrobce nesmí (neměl by) pochybit v uvedených alergenech na etiketě.

Pro správný průchod stravy zažívacím traktem bez parazitů využijte Wurm-Ex, nebo Parasic

Chcete být informováni o dalších článcích?
Zůstaňme kamarádi na Facebooku a budou se Vám zobrazovat nové články! https://www.facebook.com/zdravileky.
Nebo stačí dát like! https://www.facebook.com.
Odeslat článek známému   Vytisknout