O rybách v dětském jídelníčku

O rybách v dětském jídelníčku

Ryby jsou velice důležitou součástí stravy nejen pro děti...ale to je všeobecně známo. Ovšem, ohledně podávání ryb kojencům a malým dětem, panuje řada dohadů. Někteří odborníci ryby zatracují jako původce alergií, jiní naopak vyzdvihují jejich pozitivní účinky na zdraví dětí.

Ryby jsou pro výživu u dětí důležité pro velké množství kvalitních bílkovin, železa, zinku a minerálů. Jsou navíc hlavním zdrojem jódu a v potravě i vitamínu D. Nejcennější složkou rybího masa je velký obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin, které jsou důležité pro správný neurologický vývoj dítěte a dobrou funkci jeho imunitního systému.

Alergie?

Musíme zmínit, že ryby, podobně jako ořechy nebo mléko, patří k jedním z nejčastějších alergenů. Také proto se dříve konzumace rybího masa u kojenců nedoporučovala. Výzkumy však ukázaly, že preventivní vyřazení alergenu nemá žádný význam a riziko vzniku alergie se pozdějším podáním ryby nesníží. To, zda bude dítě na ryby alergické, neovlivní ani podání rybího masa v pozdějším věku dítěte. V každém případě by první kontakt kojence s rybou měl být velmi opatrný.

Vhodné a nevhodné ryby...

Přestože se prokázalo, že jsou ryby vhodné i pro kojence, existují určité druhy rybího masa, kterým je lepší se při skladbě dětského jídelníčku vyhnout. Některé skupiny ryb obsahují vyšší množství methylrtuti, jež může být ve velkém množství pro lidský organismus toxická. Nejvíce methylrtuti obsahují velké dravé ryby: štika, candát nebo bolen, z mořských ryb pak maso ze žraloka, mečouna či velkých tresek. Ideální ryby pro kojence jsou treska, sleď, losos, kapr nebo pstruh.

Kdy rybu zařadit do jídelníčku?

Rybu lze zařadit do jídelníčku dítěte v začátcích příkrmů. U plně kojených prospívajících dětí se příkrmy začínají podávat po ukončeném šestém měsíci věku. Kojenec však může přijímat nemléčnou stravu už od 4. měsíce. Doporučuje se začínat s klasickým zeleninovým příkrmem. Poté, co si na něj dítě zvykne, lze přidat i kousek rozemleté ryby. Zpočátku postačí asi 10 gramů rybího masa, postupně pak je možno porci navýšit až na 35 gramů. Kojencům se doporučují dvě porce rybího masa týdně, které lze střídat s masem hovězím nebo kuřecím. Starší děti mohou ryby konzumovat častěji.

Při podávání ryb je vždy nutno je důkladně tepelně upravit, např. pečením nebo dušením. Ryba se musí důkladně rozmělnit a zbavit všech kostí. U starších dětí je pak důležitý vzhled ryby, její vůně i náročnost konzumace. Vhodné jsou proto ryby s minimálním množstvím kostí.

 

Chcete být informováni o dalších článcích?
Zůstaňme kamarádi na Facebooku a budou se Vám zobrazovat nové články! https://www.facebook.com/zdravileky.
Nebo stačí dát like! https://www.facebook.com.

Odeslat článek známému   Vytisknout