Potravinové alergie u dětí

Potravinové alergie u dětí
Potravinová alergie je u dětí velmi častou příčinou atopického ekzému. Odborníci uvádějí až 70% spojitost atopického ekzému a alergie na potraviny.

Příznaky typické pro kojence a batolata:

  • kožní: ekzém, kopřivka nebo otoky

  • trávicí: zvracení, průjmy, bolesti až koliky břicha, nechutenství, neprospívání, nitky krve ve stolici

  • dýchací: kašel, pískavé dýchání, dušnost, zahlenění, rýma

  • celkové problémy: anafylaktický šok, chudokrevnost

Nejčastější potravinové alergeny způsobující problémy u kojenců a batolat

  • alergie na mléko (bílkovina kravského mléka)

  • alergie na vejce

  • alergie na sóju

  • alergie na mouku

Platí to i u dětí, které jsou krmeny výhradně mateřským mlékem. Většina potravinových alergenů se totiž umí přes tělo maminky dostat do mateřského mléka.

Jak rozpoznat alergii na potraviny

Jestliže máte podezření, že za ekzémem a dalšími zdravotními problémy našeho miminka stojí alergie na potraviny, a chcete si tuto domněnku potvrdit, musíte se připravit na to, že pátrání po příčině potíží může být časově náročné.

Zatímco u větších dětí a dospělých se alergie na potraviny ověřují pomocí imunologických testů na alergologii, u nejmenších dětí to není tak snadné.

Lékaři provádění těchto testů mnohdy odmítají z toho důvodu, že miminka mají nevyzrálý imunitní systém a výsledky testů jsou tak často zavádějící.

Nedocenitelnou roli při odhalování potravinových alergenů hraje vlastní pozorování. Někdy je jedinou možností, jak zjistit, zda a které jídlo alergické projevy vyvolává.

Mohou nastat dva případy:

1. Do několika hodin po krmení se objeví nové příznaky nebo se zhorší ty stávající (například atopický ekzém)

Pokuste se vzpomenout si, jaké jídlo dítě naposledy jedlo. Pokud je kojeno, jaké jídlo jedla za posledních zhruba 12 hodin maminka. Obsahovalo jídlo nějakou surovinu, kterou běžně nejíme (maminka ani miminko)? Zkuste ji na zhruba dva týdny vypustit z jídelníčku. Pokud příznaky alergie zmizí, zřejmě jste našli potravinu, která děťátku vadí. Měli jste velké štěstí, že to šlo tak rychle. O svých zjištěních informujeme lékaře.

2. Příznaky se zhoršují nebo zlepšují, ale není patrná žádná závislost na krmení

Stále je vysoká pravděpodobnost, že za zdravotními problémy dítěte je nějaká potravina. Pravděpodobně se ale jedná o potravinu, která se vyskytuje ve spoustě jídel a konzumujeme ji velice často– mléko, mouka, vejce atd. Můžete vyzkoušet eliminační dietu pro zjištění potravinového alergenu.

Jídelníček se upravuje buď kojící mamince, přikrmovanému dítěti, nebo oběma.


Může dítě z alergie vyrůst?

To bohužel nelze. Sklon k alergiím, k nadměrné reakci na vnější podnět, si nese ve svých genech. S tím ale jak se mění složení jeho jídelníčku, mění se i typy potravin, na které alergicky reaguje. Často se stává, že se původní potravinová alergie v pozdějším věku vyvine v jiný druh, například v astma nebo sennou rýmu.

Intolerance není alergie

Dva pojmy, které lidé často zaměňují. Intolerance na rozdíl od alergie není způsobena reakcí imunitního systému. Její příčinou je neschopnost potravinu strávit, obvykle proto, že v těle chybí látka, nejčastěji enzym potřebný pro štěpení dané potraviny. Potravinová intolerance je mnohem častější než alergie, odhaduje se, že nějakou její formou trpí až 45 % lidí. Na rozdíl od alergie se může intolerance vztahovat na více druhů potravin.

Život s alergií

Pokud byla jednou potravinová alergie diagnostikována, je nezbytné se držet přesně pokynů lékaře a vyhnout potravinám, které ji spouštějí. Pouze v případě mírnější formy, je možné alergen tolerovat, pokud je součástí některých jídel. Například dítě s lehčí formou alergie na vaječný bílek, může jíst bez následků pečivo.

Prázdniny, narozeniny, stravování v restauraci nelze plánovat jako dříve. Vždy bude třeba mít po ruce bezpečné jídlo a pití, upozornit všechny v okolí na dietu a nezapomenout zdůraznit následky, pokud nebude dodržena. Při žádném výjezdu z domova, výletu či dovolené se nesmí zapomenout na léky.

Ani dodržování diety není jednoduché. Bezpodmínečná znalost vhodných produktů pomůže při sestavování jídelníčku, protože strava i přes všechna omezení musí zůstat pestrá, výživná a chutná. Při nástupu do školky či školy, je třeba se domluvit se na způsobu, jakým se dítě bude stravovat, například zda si bude nosit obědy či na ně dojíždět domů, nebo dostávat dietu ve školní jídelně. V posledním případě by měly kuchařky dostat podobný seznam povolených potravin. Pokaždé musí být vychovatelky upozorněny na to, čím dítě trpí, co smí a nesmí jíst a jak postupovat v případě alergické reakce.

V dnešní době se naštěstí i v běžných obchodech dají sehnat potraviny, které jsou vhodné pro alergiky a postrádají mléko, ořechy, nebo vejce. Ale i tak se pečlivé čtení složení potravin stane dennodenní rutinou.

 

Chcete být informováni o dalších článcích?
Zůstaňme kamarádi na Facebooku a budou se Vám zobrazovat nové články! https://www.facebook.com/zdravileky.
Nebo stačí dát like! https://www.facebook.com.

Odeslat článek známému   Vytisknout