Recepty na domácí bezlepkový chléb
Bezlepkový chléb si můžete zakoupit již hotový v obchodech se zaměřením na bezlepkovou dietu nebo si můžete vyhlédnout pekárnu či obchod, kde mají zařazen i bezlepkový sortiment. Je také možné zakoupit směs na bezlepkový chléb či jiný druh pečiva a upéct pečivo z ní, ať už v troubě nebo v domácí pekárně. A nebo můžete použít jeden z níže zmíněných receptů a upéct si skvělý a křupavý chléb přímo v pohodlí domova.
KMÍNOVÝ CHLÉB
Ingredience:
Olej
Teplá voda 350 ml
Bezlepková mouka 300 g
Drcený kmín 1 lžička
Polotučný tvaroh 3 lžíce
Sušené droždí 10-15 g
Sůl
Postup přípravy receptu
Do mísy prosejeme mouku, sušené droždí a sůl. Přidáme drcený kmín (případně fenykl, anýz) a dobře promícháme s teplou vodou rozmíchanou s olejem a tvarohem (z vaničky). Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou, postavíme na teplé místo a necháme 30 - 40 minut kynout.
Vykynuté těsto by mělo mít dvojnásobný objem. Formu na srnčí hřbet vymažeme nebo vyložíme pečícím papírem. Vykynuté těsto dobře promícháme vařečkou (srazíme) a dáme do formy tak, abychom ji naplnili do poloviny. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme znovu kynout 30 - 40 minut.
Formu s vykynutým těstem vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a zprudka pečeme 15 minut, pak teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme asi 40 minut. Upečený chléb vyndáme z formy a necháme na mřížce vychladnout.
Kmínový chleba podáváme podle chuti. Skvělý je i například k polévce.
POHANKOVÝ CHLÉB
Ingredience:
Voda 250 ml (mnohem lepší je použít místo vody hodně silný černý čaj)
Mléko 100 ml (nebo sójového mléka)
Cukr 1 lžička
Čerstvé droždí ½
Olej 3 lžíce
Ocet 1 lžíce
Sůl 2 lžičky
Kmín 2 lžičky
Máslo 1 lžíce
Bezlepková mouka 300 g
Pohanková mouka 200 g
Postup přípravy receptu
Dáme do misky vodu nebo silným černý čaj, který necháme vychladnout. Smícháme s lehce zahřátým mlékem, cukrem, troškou mouky a kvasnicemi a necháme vzejít kvásek. Mléko nesmí být moc teplé, abychom si kvasnice nespařili. Po vzejití kvásku jej s ostatními ingrediencemi umístíme do domácí pekárny nebo do robota a necháme si vypracovat těsto (nebo jej vypracujeme ručně).
Malinko zahřejeme troubu a necháme v ní těsto pod utěrkou 30 min kynout. Poté těsto propracujeme a necháme kynout dalších 30 minut.
Pak již jen upečeme. V pekárně to trvá asi hodinu, v troubě musíte propečenost chleba zkoušet špejlí.
Celková doba přípravy: 130 minut
BEZLEPKOVÝ CHLÉB NA ITALSKÝ ZPŮSOB
Ingredience
Bezlepková mouka 200 g
Sůl 1 lžička
Prášek do pečiva 3 lžičky
Podmáslí 300 ml (nebo polotučné mléko a do něj šťávu z citrónu)
Vejce 3 ks
Rajčatový protlak 1 lžička
Olivový olej 2 lžíce
Sušená pokrájená rajčata 6-8 kusů
Nastrouhaný parmezán 25 g
Tuk na vymazání formy
Postup přípravy receptu
Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Do velké mísy prosejte mouku, sůl a kypřicí prášek. Do jiné nádoby nalijte podmáslí a přidejte rajčatový protlak i olej; promíchejte a přilijte k suchým přísadám. Nakonec vsypte sušená rajčata a polovinu parmazánu.
Vymažte formu na biskupský chlebíček a vylijte do ní těsto. Bochník poprašte strouhaným parmazánem a pečte padesát minut až hodinu. Pak do něj zapíchněte špejli-pokud na ní neulpí vlhké drobečky, je chléb hotový.
Vyklopte ho a nechte chladnout na mřížce.
Trápí-li Vás zažívací obtíže, využijte přípravky proti parazitům Wurm-Ex, Parasic.
Dobrou chuť...
Chcete být informováni o dalších článcích?
Zůstaňme kamarádi na Facebooku a budou se Vám zobrazovat nové články! https://www.facebook.com/zdravileky.
Nebo stačí dát like! https://www.facebook.com.