Sladkosti u dětí předškolního věku

Sladkosti u dětí předškolního věku

Děti mají rády sladkosti... Ovšem je jen na Vás, v jakém období je se sladkostmi seznámíte. Dokud dítě nepozná sladkou chuť nebude ji vyžadovat, ale je jasné že se tomu nemůžete vyhýbat do nekonečna. Kdy je tedy správný čas začít dítěti kupovat zmrzlinu, sušenky a ostatní pochutiny, které nejsou přímo uzpůsobeny malým dětem?

Sladkosti z jídelníčku dětí úplně vyloučit nelze, protože se sladkou chutí se děti setkají již v raném věku když pijí mateřské mléko. Je ale potřeba se sladkostmi nakládat velice opatrně. Do jídelníčku je zařazovat ve vhodném množství a ve vhodnou dobu. Pokud se totiž děti nají sladkostí odmítají potom základní stravu a přichází tak o důležité živiny. Sladkosti navíc mají vysokou energetickou hodnotu, jsou zdrojem cukrů, nevhodných tuků a většina z nich je chemicky „vylepšená“, což může způsobovat vyrážky a alergickým dětem závažnější projevy potravinové alergie.

 

Na čem si Vaše děti mohou zdravě zamlsat?

  • müsly tyčinky, ovesné sušenky
  • čerstvé ovoce, třeba i v podobě salátů, špízů či jednohubek
  • moučníky s ovocem (nejlépe doma připravené)
  • kvalitní jogurty doplněné čerstvým ovocem
  • našlehané tvarohové dezerty s čerstvým ovocem
  • pudink doplněný čerstvým ovocem

Raději NE!

  • tučné moučníky
  • bonbóny
  • levné cukrovinky
  • oplatky, řezy a podobně
  • slazené limonády

Prarodiče rozmazlují

Jako rozumní rodiče nechcete učit děti na sladké, prarodiče však tuto vaši „výchovnou linii“ narušují a často kupují dětem sladkosti. Co s tím?

Prarodiče by měli zcela respektovat vaše rozhodnutí a nepodrývat vaši autoritu. Je dobře, když mají k dítěti kladný vztah, ovšem neměli by si je kupovat a rozmazlovat právě sladkostmi.

 

Tipy na domácí sladkosti:

Ovesné Karolínky

Suroviny: 100g ovesných vloček, 100g hladké mouky (nejlépe celozrnné), 80g másla nebo jiného tuku, 60 g přírodního cukru, 1 vejce, 2-3 lžíce drobně pokrájených rozinek, špetka soli, trochu mléka, tužší zavařenina na plnění z ovesných vloček, prosáté mouky, změklého tuku, cukru, vejce, propláchnutých a pokrájených rozinek a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme trochu mléka.

Ze surovin vytvoříme těsto a tvarujeme kuličky, přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení a do jejich středu uděláme důlek, který vyplníme zavařeninou. V předehřáté troubě zvolna upečeme.

Mrkvové měsíčky

Suroviny: 100g celozrnné mouky, 100g hladké mouky, 200g jemně nastrouhané mrkve, 60 g másla nebo jiného tuku, 2 lžíce nastrouhaných lískových oříšků (nemusí být), citronová šťáva, trochu bílého jogurtu, moučkový a vanilinový cukr na obalení z prosáté mouky, jemně nastrouhané mrkve, změklého tuku, nastrouhaných oříšků, citronové šťávy a bílého jogurtu.

Vypracujeme vláčné těsto. Z něj vyválíme plát, ze kterého formičkou vykrajujeme měsíčky nebo jiné tvary. Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dorůžova. Ještě horké měsíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilinového cukru.

Tvarohový chlebíček

Suroviny: 200g celozrnné mouky, asi 200g hladké mouky, 250g měkkého tvarohu, 100 g másla nebo jiného tuku, 100g přírodního cukru, 2 vejce, 100g sušeného ovoce a rozinek, asi 5 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, špetka soli, vejce na potření, změklý tuk utřený s cukrem, přidáme měkký tvaroh, vejce, mléko, sůl a prosátou mouku s práškem do pečiva.

Vypracujeme těsto do kterého zapracujeme propláchnuté a pokrájené sušené ovoce a rozinky. Po vypracování vláčného těsta, ze kterého vytvarujeme chlebíček, který přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme rozšlehaným vejcem a zvolna upečeme dozlatova.

 

Chcete být informováni o dalších článcích? 
Zůstaňme kamarádi na Facebooku a budou se Vám zobrazovat nové články! https://www.facebook.com/zdravileky.
Nebo stačí dát like! https://www.facebook.com​.

Odeslat článek známému   Vytisknout