Život bez lepku- stravování mimo domov

Život bez lepku- stravování mimo domov

Připravili jsme pro Vás dva články, ve kterých najdete rady pro běžné situace, při kterých bezlepková dieta vůbec nemusí být překážkou. První článek s názvem: Život bez lepku- nakupování a vaření, najdete po kliknutí na tento odkaz.

I celiaci se občas musí nebo chtějí stravovat mimo domov, a i když se sortiment a dostupnost bezlepkových výrobků zlepšily, je nutné si při stravování mimo domov dávat pozor.

Nové nařízení o označování alergenů má stravování celiaků v restauracích usnadnit, neboť lepek jako alergen musí být vyznačen číslem 1. Zároveň musí být uveden i druh obiloviny, která představuje alergen v daném pokrmu. Přesto doporučujeme personál restaurace na celiakii upozornit a domluvit se na vhodném jídle, než jen spoléhat na číselné označení.

Chystáte se na jídlo do restaurace?

  • Typická česká kuchyně není bezlepkové dietě příliš nakloněna. Pšeničná mouka se přidává do polévek, omáček a často i zelenina bývá zahuštěna moukou či obalena ve strouhance. Řada typicky českých jídel se servíruje s knedlíky

  • Existuje jen málo restaurací, které deklarují některé pokrmy přímo jako bezlepkové. Prakticky v každé restauraci se však lze s personálem na bezlepkovém pokrmu domluvit, a buď si vybrat přirozeně bezlepkové jídlo nebo požádat kuchaře o jednoduchou úpravu receptury, aby byl pokrm bezlepkový.

  • Na stránkách určených pro celiaky si můžete dohledat seznam osvědčených restaurací nebo seznam restaurací, které nabízejí přímo bezlepkovou stravu.

Stravování ve školních jídelnách

Stravování mimo domov musí řešit i rodiče malých dětí v mateřských školkách a školních stravovacích zařízeních.

Od 1. února 2015 platí novela vyhlášky o školním stravování. Novela vyhlášky přináší možnost přípravy dietní stravy a měla by tak zlepšit situaci pro děti s bezlepkovou dietou ve školních jídelnách. Podle této novely strávníkům, jejichž zdravotní stav posoudil praktický lékař pro děti a dorost tak, že jejich stravování vyžaduje omezení podle dietního režimu, může provozovatel stravovacích služeb poskytovat školní stravování v dietním režimu, a to za stanovených podmínek.

Výběr potravin, receptur, jídelní lístek a způsob přípravy jídel vydávaných v rámci dietního školního stravování musí být určeny nutričním terapeutem.

Zajímavost: Potřebám bezlepkové diety vyšla vstříc i katolická církev, která vydala "Směrnici pro svaté přijímání".

Cestování

Cestování s bezlepkovou dietou vyžaduje pečlivější přípravu. Při cestování po České republice je výhodné se informovat o prodejnách s bezlepkovými potravinami v místě, do kterého se chystáme. Pokud si nebudeme vařit sami, je dobré se předem dohodnout s kuchaři o jejich možnostech připravovat bezlepkové jídlo.

Při stravování v zahraničí jsou velice užitečné tzv. restaurační kartičky, na kterých je uvedeno, co bezlepková dieta znamená, co pro nás mohou připravit a čeho se vyvarovat.

Pro správný průchod stravy zařívacím traktem bez parazitů využijte Wurm-eX

 

Chcete být informováni o dalších článcích?
Zůstaňme kamarádi na Facebooku a budou se Vám zobrazovat nové články! https://www.facebook.com/zdravileky.
Nebo stačí dát like! https://www.facebook.com.

Odeslat článek známému   Vytisknout