Život bez lepku- nakupování a vaření

Život bez lepku- nakupování a vaření
Život bez lepku může být z počátku složitý. Stačí se v tom ale zorientovat a za chvíli tím budete hladce proplouvat. Po přečtení tohoto článku navštivte také druhou část článku s názvem: Život bez lepku- stravování mimo domov.

Sortiment bezlepkových výrobků se v posledních letech značně rozšířil. Na trhu najdete jak výrobky výrobců z české republiky, tak i řadu výrobků z dovozu. V posledních letech se zlepšila i dostupnost bezlepkových výrobků. Koupit se dá kromě základních bezlepkových surovin i čerstvé a balené pečivo, knedlíky, cukrářské výrobky a hotová jídla.

Speciální potraviny určené pro bezlepkovou dietu lze zakoupit:

  • v prodejnách se zdravou výživou nebo ve specializovaných prodejnách;
  • ve většině řetězců supermarketů, např. Globus, Albert, Tesco, Billa, Kaufland, kde bývají umístěny v odděleních společně s BIO a DIA potravinami;
  • v lékárnách zásobovaných firmou Phoenix (většinou po objednání, přehled výrobků najdete na webu Eurozona spolu s APA kódy);
  • v řetězci drogerií dm;
  • v internetových obchodech a výjimkou není ani naše internetová lékárna

Ovšem je také důležité naučit se pracovat s těmito surovinami v kuchyni a dokázat z nih připravit chutná jídla.

Vaření a pečení se v bezlepkové kuchyni v podstatě neliší od běžné kuchyně, můžete i nadále používat stejné recepty a postupy jen k vytvoření jídla použít bezlepkové suroviny.

Snažte se rozšiřovat své obzory, bezlepková dieta vás může nasměrovat na zdravější způsob stravování i na kuchyně jiných národů. Poznáte tak řadu nových výtečných a přirozeně bezlepkových pokrmů, kterými si obohatíte jídelníček. Můžete však také zůstat věrni české tradiční kuchyni. Téměř všechno totiž lze vyrobit i v bezlepkové variantě, a proto se nemusíte loučit s knedlíky, hustými omáčkami a s buchtami. Náročnější jsou pouze jídla z moučných těst (buchty, knedlíky, chléb, cukroví). V tomto případě je zapotřebí větší míry trpělivosti a zkoušet různé postupy. Můžete postupovat podle svých receptů nebo zkusit i recepty ověřené. Ať se vydáte při vaření jakýmkoliv směrem, zcela jistě se z vás časem stanou skvělí kulináři.

Při přípravě bezlepkových pokrmů je pouze nutné vyloučit veškeré zdroje lepku, tzn. kontrolovat všechny používané suroviny. Je důležité dbát na to, aby bezlepkové pokrmy nebyly "kontaminovány" např. drobky z pečiva obsahujícího lepek. Zabránění kontaminace je důležité pro bezpečnost bezlepkové stravy, a proto je třeba časově nebo prostorově oddělit přípravu pokrmu. Je také nutná opatrnost, aby nedošlo k záměně surovin či hotových jídel a to i například při uskladnění v lednici.

Na pečení chleba je dobré si pořídit domácí pekárnu, doporučujeme vybrat takovou, která má bezlepkový program. Domácí pekárna je velkým přínosem zejména pro ty, kteří nemají možnost přímého nákupu čerstvého pečiva. Jednoduchostí obsluhy umožňuje vlastní výrobu čerstvého bezlepkového chleba podle svých chuťových představ. Pekárnu lze také použít k přípravě těsta na jiná pečiva (hnětení, kynutí) a na vaření (rýže, brambor). Pro přípravu bezlepkového pečiva v domácí pekárně zakoupíte v obchodě nebo naší internetové lékárně bezlepkové směsi.

Pro správný průchod stravy zažívacím traktem bez parazitů využijte Wurm-Ex, nebo Parasic

Pokud se ovšem rozhodnete upéct chléb bez pomoci domácí pekárny můžete využít některý z receptů z našeho článku: Recepty na domácí bezlepkový chléb.


 

Chcete být informováni o dalších článcích?
Zůstaňme kamarádi na Facebooku a budou se Vám zobrazovat nové články! https://www.facebook.com/zdravileky.
Nebo stačí dát like! https://www.facebook.com.

Odeslat článek známému   Vytisknout